Сгушена в сърцето на буйните гори на Юндола, се намира старинна и историческа горска постройка, превърнала се в национално богатство. Първият в България лесничейски дом, построен през далечната 1909 г., наскоро бе превърнат в Национален музей на гората.

Когато влезете вътре, се пренасяте назад във времето в епоха, в която горското стопанство е било начин на живот. Музеят почитa нашите предци, посветили живота си на опазването и управлението на горите. Тук ще намерите съкровищница от исторически артефакти, всеки с уникална история за разказване.

Музеят съхранява колекция от ценни исторически документи и експонати, свързани с развитието на горското стопанство. Изложени са автентични предмети от началото на миналия век като: ловна пушка, бюро, пишеща машина, телефон, униформи, инструменти на горските служители и Географска карта на горите.

Музей на горското дело

Юндола е център за обучение на бъдещи горски кадри, а музеят служи като важен образователен ресурс. Посетителите са поканени да научат повече за историята и значението на горското стопанство в България и да видят от първа ръка инструментите и техниките, използвани от нашите предци за управление и опазване на нашите гори.

Изграден изцяло от дърво, сам по себе си представлява пример за традиционна българска архитектура. Интериорът е украсен със сложни дърворезби и ръчно рисувани стенописи, пренасяйки посетителите назад във времето в една по-проста епоха.

Освен всичко останало музеят е знак на почит към труда и всеотдайността на поколения българи, посветили живота си на опазването и управлението на природните ни богатства.

Националният музей на гората в Юндола е подходяща дестинация за всеки, който се интересува от историята и значението на горското стопанство в България. Независимо дали сте студент, любител на историята или просто човек, който оценява красотата и значението на нашите природни ресурси, посещението на музея със сигурност ще бъде приятно и полезно преживяване.

Музей на горското дело
Музей на горското дело
Музей на горското дело
Музей на горското дело