За местността

Филибелийска поляна преставлява изключително красива обширна поляна заградена от смърчови гори. В южния край на поляната е изграден много хубав заслон с течаща вода, тоалетни и огнища. От горското стопанство периодично предоставят дърва за ползване на огнищата, за да не се изкуши някой да чупи или сече растящите дървета. Посетителите ценят природата и поддържат чисто и спретнато. Името си поляната носи от богата пловдивска фамилия (Филибе), която извършвала дърводобив в този район в началото на 20ти век. Сред влажните части на поляната може да бъде видян планинския божур, който цъфти през месец Юли. До „Филибелийска поляна“ води маркиран с червен цвят пешеходен маршрут от местността „Старина“. Изминаването му отнема около 30 минути. „Филибелийска поляна“ предлага чудесни условия за кратък излет и почивка сред природата. От 1981 година „Филибелийска поляна“ е обявена за защитена местност. Тук расте и друга забележителност – вековното дърво „седемте братя“, което за жалост вече е изгнило.

Филибелийска поляна

Местоположение

„Филибелийска поляна“ се намира на около седем километра северозападно от Юндола и на два километра от местността „Старина“. До нея можете да стигнете лесно като от Юндола тръгнете за Белмекен и след комплекс „Старина“ веднага отбиете вдясно. Продължавате докато не видите поляна с беседка и къщички за наблюдение. 

GPS кординати: 42.07945969537817, 23.82021452286108

Филибелийска поляна
Заслон Филибелийска поляна
Филибелийска поляна

Къде да отседнете?

Ако сте попаднали на статията ни случайно и планирате посещение на Филебелийска поляна, ще се радваме да бъдете наши гости и в Туристически комплекс Андела Юндола.

За резервация и повече информация:

Начална страница

+359 879 82 70 86