Ски писта „старина“ – юндола

Зимният туризъм в България обикновено се свързва с имената на големите ни планински курорти Банско, Пампорово и Боровец. Те не случайно са с такава слава, но далеч не са единствените възможности за зимна почивка, романтична ваканция или ски развлечения. Малките курортни селища в планините са отличен бюджетен вариант за следващата ви снежна ваканция, затова вижте повече за едно от тях.

Представяме ви местност Юндола и нейниата ски писта „Старина“, които предоставят добри условия за зимни спортове за начинещи скиори и пускане с шейни сред спокойствие, сияйно бели пейзажи и далеч от шумните туристически тълпи.

Близо до м. Юндола се намират резерватите „Рогачица“ и „Валявиците“, наоколо са и „Филибишка поляна“, местностите „Черновец“ и „Куртово“, спортна база „Белмекен“, Пашови скали.

Ски писта „Старина“ е с дължина 300 метра. Разолага с модерен ски влек тип „паничка“ за възрастни и деца, ски оборудване и шейни за малки и големи, ски учители и всичко друго, свързано със ските! При това работи всеки ден от 9 до 17 часа и на много достъпни цени. Зоната за пускане с шейни е отделна от ски пистата и е безплатна.

Надморската височина на пистата е 1600 м.

Другите източници на положителни емоции тук са конната езда в близката конна база „Старина“, безбройните туристически маршрути, красивите родопски гледки.

.Цени за зима 2023

 

Ски влек – 20 лв. / ден
Ски влек за деца до 12 г. – 10 лв. / ден
Ски оборудване за възрастни – 20 лв. / ден
Ски оборудване за деца – 10 лв. / ден
Шейна за деца – 10 лв. / ден
Ски учител на човек – 20 лв. / макс. 1 час

Езда на кон “Хафлингер” – 20 лв. / 30 мин.
Езда на пони – 10 лв.

ски писта Старина

Местоположение

Планинската местност Юндола е на границата между планините Рила и Родопи. Намира се на 16 км северозападно от Велинград, едва на 116 км от София (около 1 ч. 40 мин. с автомобил) и на 90 км от Пловдив (около 1 ч. 20 мин. с автомобил).

Къде да отседнете?

В курорта има много места за отсядане – хотели, къщи за гости и хижи, но, ако ги сравняваме по отношение на цена и качество, без конкуренция е туристически комплекс „Андела“.
„Андела“, освен комфорт и лукс в зоната за настаняване, предлага още СПА център (с плувен басейн, инфрачервена сауна, финландска сауна, парна баня и др.), фитнес център, две външни барбекюта, детски кът, ресторант, лоби бар, зала за конференции.
Легловата база в комплекса е разделена на различни ценови категории – луксозни стаи и апартаменти в основната сграда, стаи в страничната сграда, бунгала. Така ще може да избирате между луксозен и бюджетен вариант, но и в двата случая не е за сметка на комфорта и чистотата.

Предимствата на старина и андела

Сгушеното в родопските гънки селце Юндола е препочитано сред начинаещите скьори и любителите на пускането с шейни заради удобната си локация и достъпните цени на ски влековете. Любителите на зимните спортове оценяват уюта и красотата на това недокоснато от масовия туризъм кътче.

Пистите не са толкова големи, както тези в големите ни ски курорти, но са добре поддържани, оборудването е пълно и на ниво и, най-важното, на никой не му се налага да чака премръзнал на безкрайна опашка, за да се качи на ски влека.

Жителите на Юндола се славят с производството си на пчелен мед, божествено вкусни домашни конфитюри от боровинки и диви ягоди, домашно приготвени сирене и кашкавал.

А възможностите за пешеходни преходи, включително и в зимни условия, са колкото щете!

Красивата природа и гостоприемството са най-голямото богатство на Юндола

Г-н Мехмед Местан, един от местните жители на Юндола, говори с гордост и обич за този край:
„Намираме се между две планини: Родопите и Рила, така че Юндола е с много благоприятно разположение. При нас се усеща полъхът на Бяло море, климатът ни е мек. Тук отдъхват не само българи, но и унгарци, руснаци, италианци, англичани и пр. Хората идват заради природата и чистия въздух, но най-вече – за да намерят спокойствието, което им липсва. Много често споделят, че „чуват” тишината и как снежинките падат от небето. Това е нещо, което много ги изненадва. А иначе най-малките се спускат с шейни. В Юндола имаме четири писти, в съседство е и комплекс Куртово с много добър ски влек. В местността „Старина” има конна база, чайна, ски гардероб и други удобства за скиорите. Но най-голямото удоволствие е да се усамотиш сред природата, да се насладиш на простора, който се е ширнал пред погледа ти и да се полюбуваш на възвишенията на планината, на шепота на гората. Красивата природа и гостоприемството са най-голямото богатство на Юндола.”

За резервация в туристически комплекс Андела позвънете на телефон 0879 82 70 86!