Най-доброто, живописно, железопътно пътуване в Европа

Пътуването с Родопската теснолинейка получи първо място в класация на „The Guardian“ за най-добрите, живописни, железопътни пътувания в Европа.
Ето как описва авторът на статията преживяването си:
„Времето се движи бавно по железопътната линия Септември-Добринище в югозападна България (150 км южно от София). След две седмици от сравнително неприветлива екскурзия из Балканите се озовахме полюшвани в бавния влак с тесни колела, който свързва Горнотракийската равнина с планините Родопи, Рила и Пирин, виещи се през тесни проломи и идилични речни долини. По време на пътуването началниците на гарите известяваха и подканваха семейства в спартанския вагон: за нас беше рядко преживяване  да се возим в откритите проходи между тях. Отседнахме за през нощта в спа курортите на Велинград (на 2 часа от Септември), преди да продължим към Разлог.“
Най-близките спирки по маршрута на теснолинейката до Туристически комплекс Андела са Света Петка – на 7 км. и Аврамово на 9,7 км. разстояние. Железопътна гара Аврамово е най-високо разположената гара на балканския полуостров, разположнеа на 1267,4 м н.в., непосредствено след най-дългия тунел по линията.